• Instruktioner - Piloter

    Enkla steg för dig som vill flyga med FastOut.

Viktig information för dig som flyger!

FastOut har som ambition att hålla hög och jämn kvalitet på alla drönarvyer. Eftersom plattformen används kommersiellt önskar vi använda 360 vyer som våra kunder förväntar sig. Det innebär att vi endast kommer sy ihop bilder som är tagna i områden där det nns kommersiellt intresse och tagna i dagsljus. Med kommersiellt intresse menas fastigheter, sommarhusområden, turistområden, campingplatser m.m. Kvällsbilder är vackert men kommer normalt inte processas eftersom de oftast är tagna med ojämn kvalitet. För att säkerställa att rätt inställningar tillämpas och hur appen fungerar råder vi er att nogrant läsa igenom instruktionerna.

Pilot App

Starta alltid DJI GO först för att få diagnostik. Ändra i DJI GO om ni vill fota i raw eller jpg. Jpg blir mindre filer och fungerar utmärkt i dagsljus. Vi hanterar båda formaten. Växla sedan över till FastOut Pilot.
Logga in
För att använda FastOuts Pilot app krävs att du har registrerat ett konto. Du loggar in med inloggningsuppgifter du angivit vid registrering.

1. Starta applikationen

Auktorisera dig med dina inloggningsuppgifter som du tidigare angivit.
Ibland händer det att referensbilden från kameran inte kopplas upp. Prova då att koppla upp dig igen genom att trycka på homeknappen. Vi hoppas DJI löser detta problem i kommande uppdateringar.
Gränssnittet i FastOut pilot påminner om DJI GO. Här finns information som antal satelliter, signalstyrka och batteristatus. Om du är kopplad mot tillräckligt många satelliter och alla andra värden ser bra ut så kommer du få status “Safe to fly”.
Manuella inställningar används alltid när man fotograferar 360 panorama. OBS Använd inte ND filter.

2. Ställ in rätt exponering på kameran

Tryck på kameraikonen för kamerainställningar. Börja med att trycka på “reset” för att hämta 360 pano förinställningar. Förinställningar för appen är: ISO 100, WB 5000 k, slutartid 1/1000. Neutral bildpro l, konstrast standard och skärpa +1. Notera att ni ändrar inställningar i drönaren när ni trycker på reset. Behöver ni ändra tillbaka inställningar gör ni det i DJI GO. Med våra förinställningar kan ni vara säkra på att bilden blir som vi och våra kunder önskar.
Justera exponering efter behov. Ändra i första hand slutartid upp eller ned. Undvik längre slutartid än 1/640. Skulle det behövas ljusare bild med 1/640 kan ni justera iso, max 400. Eftersom vårt snabbläge tar 9 bilder och maskinen rör sig, kan bilderna bli suddiga om man använder för lång slutartid. Används högre iso än 400 blir bilden för gryning.
Singel (enkelvarv) tar 9 bilder och används oftast. Dubble (dubbelvarv) tar 13 bilder per panorama och rekommenderas när det finns höga hus och objekt runtomkring.

3. Byt till F-läge på kontrollenehten

Alla tredjeparts appar kan endast läsas i F-läge, för att kunna ta 360 panoramor via FastOut app måste man alltså ändra till F-läge innan man startar. Om du av någon anledning vill bryta kontakten mellan drönaren och FastOut app, är det bara att byta tillbaka till P-läget. Då kan du styra flygmaskinen som vanligt. På nya modeller som Phantom 4 kan du koppla ifrån appen och få direkt kontroll genom att styra drönaren som vanligt.

4. Skapa waypoints

Sätt fingret på skärmen och håll intryckt. Information om avstånd och höjd till första waypoints visas. Vill du ändra höjden gör du det i fältet
ALT (altitude). Trycker du på skärmen igen visas nästa waypoint etc.
När du känner dig redo startar du drönaren som vanligt eller genom “take off” knappen. Trycker du på den startar drönaren och flyger upp ca 50cm-1m.
Tryck sen på “Start”. Drönaren börjar stiga rakt upp till aktuell höjd som första waypoint är inställd på. När den nått rätt höjd flyger den till sin första position (waypoint) och du kan läsa i statusfältet: “ flying to waypoint”. När den flugit till rätt position börjar drönaren att fotografera automatiskt. Drönaren kommer då vinkla ned kameran och ta 3 bilder rakt ner, därefter tar den 6 horisontella bilder (enkelvarv). Inspire som är anpassad både för X3 och X5 tar 17 bilder totalt.
När drönaren har tagit alla bilder flyger den automatiskt vidare till nästa punkt.
När drönaren är färdig med alla waypoints kommer den stanna vid den senaste punkten. Tryck på “Home” knappen eller byt från F-läge tillbaka till P-läge för att flyga tillbaka manuellt.

Den aktiva waypointen som står på tur visas större. Det går att hoppa över en waypoint när man flyger genom att trycka på “NEXT”. Du kan alltid pausa eller avbryta en rutt genom att trycka på “STOP”. Då stannar drönaren på sin plats och hovrar. Vill ni starta igen från platsen ni avbröt går det bra att åter trycka på “START”.
Klicka på M, S, H knappen kan du byta mellan satellit, hybrid och karta.
Klicka på Live View fönstret i vänstra hörnet för att växla mellan “singel pano läge” och “Waypointläge” kart-vyn (där du ställer in waypoint rutt).
I Live view, “singel pano läge” kan du ta panoramor på den position drönaren hovrar. Det gör du genom att klicka på “PANO”.

5. Ladda upp bilder

Du laddar upp dina vyer på fastouts pilotsida. Logga in med dina användaruppgifter, ta dig vidare till pilotdelen och klicka på ladda upp.

ladda uppladda upp3ladda upp5

Mappstruktur

Tänk på att ha en tydlig mapstruktur så att vårt designteam kan struktuera bilderna. Order behöver markeras med orderID som mappnamn. När ni mappar vyer är bra att lägga in samtliga bilder som ska sättas ihop till en 360vy i en enskild mapp. Lägger ni samtliga bilder i en och samma mapp kan det ta längre tid att få dem live i systemet.
Namnge varje mapp i kronologisk ordning. Sedan lägger du alla mappar med vyerna i en huvudmap som namnges med aktuellt datum. Komprimera sen mappen och ladda upp.
Om det är beställningar du ska ladda upp vill vi gärna att du döper undermappen till det order-id nummer som bilden ska kopplas till.